Puhe Kaupunginvaltuustossa 15.11. kotoutumisen merkityksestä kaupungin strategiassa

Ohessa kaupunginvaltuustossa pitämäni puhe:

Kiitos puheenjohtaja,

haluan vielä nostaa esille, kuinka arvokasta kotoutumisen merkityksen korostaminen on kaupungin strategiassa. Kun kaupungin vieraskielisten osuus Tampereen väestöstä lähestyy 10:tä prosenttia, ja osuus mitä todennäköisimmin kasvaa, kasvaa myös kotoutumisen onnistumisen tärkeys.

Aiemmin toimineet satsaukset kotoutumiseen eivät välttämättä nykyään enää riitä, vaan meidän tulee olla varuillamme, seurata kehitystä herkästi, ja tehdä tarvittavia liikkeitä kotoutumisen sujuvuuden varmistamiseksi myös vastaisuudessa. Vaikka kotoutumisen mittaaminen yksiselitteisesti on hankalaa, kehotan pohtimaan siihen keinoja.

Valtuustosalissa on tänään jo puhuttu siitä, kuinka jokaisen koulun tulisi olla hyvä koulu. Olen täysin samaa mieltä. Historiallisesti, hyvä koulu asuinpaikasta riippumatta on taannut yksilön mahdollisuudet hyödyntää potentiaalinsa, luoden pohjan sosiaaliselle liikkuvuudelle ja Suomalaiselle hyvinvointivaltiolle. Näistä yhtäläisistä mahdollisuuksista kiinni pitäminen muuttuvassa maailmassa on avain Suomen menestystarinan kirjoittamisen jatkamisessa.

Suomen kielen taito on yksi tärkeimmistä työkaluista yhteiskuntamme tasa-arvoiseksi jäseneksi tulemisessa. Otetaan esimerkiksi kouluikäinen nuori. Jos hän jää kielitaidossa muista jälkeen, on suuri riski, että myös oppimistulokset voivat kärsiä, jatko-opiskelumahdollisuudet heiketä, ja sosiaaliset kontaktit jäädä vain omaan viiteryhmään, jolloin on vaarassa jäädä yhteiskuntamme laitamille. Ollaan segregaation synnyn juurisyiden äärellä.

Mitä keinoja ja painotuksia ikinä päätämmekään edistää onnistuneen kotoutumisen varmistamiseksi, olen varma, että rakentavalla dialogilla löydämme keinot, joilla myös tänne tulevat pystyvät osallistumaan täysimääräisinä ja tasa-arvoisina yhteiskuntamme jäseninä paremman Tampereen luomiseen.

Kiitos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *