Puhe Tampereen valtuuston kokouksessa 12.12.2022, §191 valtuustoaloite ilmastohätätilan julistamiseksi

Puhe Tampereen valtuuston kokouksessa 12.12.2022, §191 valtuustoaloite ilmastohätätilan julistamiseksi

Kiitos puheenjohtaja,

Haluaisin pohtia, onko “hätätila” oikea sana kuvaamaan ilmastonmuutoksen riskejä.

Oletan jakavamme tilannekuvan, että nykytietojen valossa maapallo olisi lämpenemässä jotakin kahden ja kolmen asteen välillä vuoteen 2100 mennessä. Tämän aiheuttamista muutoksista voimme lukea IPCC:n raporteista: esimerkiksi jokainen lämpenemisen aste lisää helleaaltojen todennäköisyyttä, sekä merenpinnan nousua.

Toisaalta tiedämme viime vuosien tieteellisen keskustelun pohjalta, että kaikkein äärimmäisimmät lämpenemisen skenaariot eivät ole toteutumassa.

Yhdysvaltalainen toimittaja David Wallace-Wells kiteyttää tämän uuden tilannekuvan näillä vapaasti suomennetuilla sanoilla: “Neljällä asteella, lämpenemisen seuraukset vaikuttivat musertavilta, mutta kahdella asteella, vaikutukset eivät sinetöisi ihmiskunnan kohtaloa, vaan ne muovaisivat sitä pelikenttää, jolle rakennamme uuden tulevaisuuden.”

Riskit ovat siis huomattavia, jopa mullistavia, mutta maailma ei ole tuhoutumassa. Toivoa meihin valaa myös se, että säähän liittyvissä katastrofeissa kuolleiden määrä on vähentynyt globaalisti yli 90% edellisen sadan vuoden aikana, samalla kun maapallon väkiluku on nelinkertaistunut. Tämä ei tietenkään takaa tulevaisuuden suuntaa, mutta se osoittaa, miten valtavan tehokkaasti ihminen pystyy omalla toiminnallaan suojautumaan sääoloilta.

Näiden pohjalta, en näkisi ilmastonmuutoksen riskien aiheuttavan vaikkapa koronan kaltaista hätätilaa. Kun päätyy tällaiseen arvioon, ovat hätätila-retoriikan käytön eksaktius ja hyöty kyseenalaisia, etenkin jos kuulijoina ovat jo valmiiksi ilmastoahdistuneet nuoret. Tietoisuus motivoi tekoihin, musertava ahdistus lamaannuttaa.

Tulkitsen, että olemme kuitenkin samaa mieltä, että avainsana ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä on pitkäjänteisyys. Globaalisti, puhutaan vuosikymmeniä kestävästä haasteesta. Tämä aikaskaala ja globaali näkökulma kannattaa kommunikoida selkeästi, ja ylläpitää oikeasuhtaista painetta.

Lopuksi haluan muistuttaa, että ihmiskunta on kautta historian osoittanut olevansa harvinaisen kekseliäs. Jos emme onnistu estämään pelikentän muutoksia, en epäile hetkeäkään, ettemmekö pystyisi rakentamaan tälle uudellekin pelikentälle hyvää tulevaisuutta.

Kiitos

admin

Vastaa