Maarten Boudry Greta Thunbergistä

Aiemmin hän kyseenalaisti, kannattaako hänen edes opiskella, jos maailma on kuitenkin matkalla tuhoon. Tämä on järjetöntä.

— Maarten Boudry.


Belgialainen filosofi Maarten Boudry kirjoitti mainion Facebook-päivityksen Greta Thunberg-ilmiöstä oltuaan keskusteluohjelmassa De Afspraak. Ohessa löydätte suomennoksen kyseisestä tekstistä, pahoittelen mahdollisia virheitä.

Olin eilen ”De Afspraak” ohjelmassa puhumassa uudesta Etienne Vermeerschin mukaan nimetystä professuurista, mutta minulta pyydettiin myös kannanottoa Greta Thunbergin YK:ssa pitämään kiivaaseen puheeseen. Yleensä yritän välttää keskustelua hänestä henkilönä niin pitkään kuin mahdollista, koska pidän sitä kamalan väsyttävänä ja tehottomana: hänen faninsa pitävät häntä lähes pyhimyksenä, kun taas vastustajat pilkkaavat ja mustamaalaavat häntä. Tämä ohjaa pois itse asian ytimestä ja ongelmasta: ilmaston lämpenemisestä.

Mutta hyvä on, lähetyksessä käytin ilmaisua ”täysin apokalyptinen”, koska hän väittää, että häneltä on ”ryöstetty” hänen nuoruutensa ja tulevaisuutensa. Aiemmin hän kyseenalaisti, kannattaako hänen edes opiskella, jos maailma on kuitenkin matkalla tuhoon. Tämä on järjetöntä. Ilmastonmuutos on ilman muuta vakava ongelma, kenties koko 2000-luvun suurin haaste, mutta se ei ole maailman ainoa ongelma, eikä eksistentialistinen uhka ihmiskunnalle. Ette voi lukea mistään kohtaa IPCC-raporttia, että tämän päivän 16-vuotiaalla ei olisi tulevaisuutta.

Gretan viittaukset ”hiilibudjettiin” ja vetoomus (tulevaisuuden) negatiivisista nettopäästöistä ovat varmasti oikein, mutta että olisimme ”joukkotuhon” partaalla, ja että me olisimme ”ryöstäneet” hänen tulevaisuutensa, on vahvaa liioittelua. Tämän lisäksi hänen moralistinen tarina tuhosta on kauhistuttavan yksipuolinen. Hän osoittaa syyttävää sormeaan edellisiä sukupolvia kohti, ikään kuin he olisivat tuhonneet hänen tulevaisuutensa. No, edelliset sukupolvet ovat myös pitäneet huolta, että hän saa elää kaikkein aikojen parhaassa aikakaudessa. Se hyvinvoinnin ja vaurauden määrä minkä keskellä Greta Thunberg ja hänen sukupolvensa on syntynyt, ei tunne vertaistaan maailman historiassa. Tämä hyvinvointi ei ole ainoastaan hänen haukkumansa ”talouskasvun” tulos, vaan suuri kiitos kuuluu fossiilisille polttoaineille. Oikea tapa ajatella ilmastonmuutoksesta on nähdä se haitallisena sivutuotteena jostakin, mikä on merkinnyt valtavaa siunausta ihmiskunnalle.

Joka tapauksessa, psykologian tutkimukset osoittavat, että tuomion ja tuhon saarnaaminen eivät auta vakuuttamaan ihmisiä ongelmasta. Ilmastoaktivistit ovat yrittäneet tätä jo 30 vuotta. Laulun sanat ovat jo tutut: kello on viittä vaille kaksitoista, meidän täytyy muuttaa suuntaa NYT, meillä on ”enää 12 vuotta, ja sitten maailma tuhoutuu”. Tämä tarina on houkutteleva tietylle ryhmälle, mutta muihin ihmisiin se ei toimi. Kieltäjät kieltävät entistä kiivaammin, epäilijät ärsyyntyvät koko ajan enemmän alarmismista, ja normaali väestöllä on muitakin murheita kuin ilmasto. Vaalitulokset osoittavat tämän todeksi: Hollannissa Thierry Baudet sai suuren voiton, ja Belgiassa vihreät suoriutuivat surkeasti, huolimatta kaikista ilmastomarsseista.

Kaikkein houreisimpana pidin kuinka yleisö osoitti suosiotaan Gretan vakaville moraalisille syytteille (”I will never forgive you”). Katsokaa maailman etuoikeutetuimpaa eliittiä hyvesignaloimassa, lentääkseen vain tapahtuman jälkeen takaisin koteihinsa nauttimaan luksuselämästä. Jos et kuitenkaan aio tehdä kuten Greta sinulta odottaa, mitä lähestulkoon kukaan ei tee, näytä se sitten rehellisesti äläkä anna hänelle aplodeja.

Ollakseni täysin selkeä: pidän kauheana kaikkea sitä lokaa mitä Greta Thunberg saa niskaansa. Hän ei ansaitse sitä. Hän ei ole ainoastaan hyvin fiksu, vaan hänen ponnistelunsa muiden puolesta ovat erityisiä. Mutta mitä enemmän hänen kannatajansa yrittävät korottaa häntä lapsiversioksi Äiti-Teresasta, sitä enemmän ihmiset ärsyyntyvät ja vastustavat häntä. Meillä on kaksi vaihtoehtoa: joko otamme hänet vakavasti ja saamme kritisoida hänen argumentteja, tai sitten pidämme häntä 16-vuotiaana lapsena, mutta ei molempia samaan aikaan. Häntä ei voida ensin pitää profeettana, joka pelastaa maailman, mutta kritiikin saapuessa sanoa ”kuinka julkeatte läksyttää 16-vuotiasta lasta”. Tämä ilmiö selittänee paljon ärtymyksestä.

Meidän ei pidä tehdä ilmastosta syyllisyyden ja rangaistuksen, tekijöiden ja uhrien, tai synnin ja viattomuuden tarinaa. Me kaikki hyödymme fossiilisista polttoaineista lukemattomin eri tavoin. Ilmastonmuutosongelman ratkaisut EIVÄT ole vielä saatavilla, muuten ne olisivat jo käytössä. Hyvinvointimme turvaaminen ilman fossiilisia polttoaineita on hyvin monimutkaista. Kaikki hässäkkä Gretan ympärillä vie keskustelua pois asian ytimestä: ihmiskunnalla on vakava ongelma ja meidän täytyy nopeasti löytää ratkaisuja. Kuten painotin aiemmin kirjassani, ratkaisut löytyvät ennen kaikkea teknologiasta ja lainsäädännöstä. Hallitusten täytyy investoida paljon enemmän teknologisiin innovaatioihin kiihdyttääkseen siirtymistä hiilineutraaliin talouteen. Tarvitaan myös universaali hiilivero stimuloimaan tätä innovaatiota.

Ja nyt riittää Gretasta.

Alkuperäisen tekstin löydätte täältä:

https://www.facebook.com/mboudry/posts/1613667275430916?comment_id=1613678185429825&reply_comment_id=1613684738762503&notif_id=1569332194825434&notif_t=feed_comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *