Miten pitää ulkomaalaiset korkeakouluopiskelijat Suomessa: suomen kieli osana ratkaisua

Keskustelussa korkeakouluopiskelijoiden pitämisessä Suomessa yhtenä ratkaisuvaihtoehtona tarjotaan englannin kielen vaikutusvallan lisäämistä, olettaen, että opiskeluiden ohella ei ehdi oppia Suomea. Tämä on mielestäni väärin ja lyhytkatseista. Tunnen lukuisia ihmisiä, jotka ovat oppineet suomea opiskeluiden ohella, ja se on edesauttanut töiden löytymistä täältä. Eivät he kaunokirjallisuutta osaisi kirjoittaa, mutta auttavakin kielitaito osoittaa motivaation oppia sitä vielä paremmin. Asenne ratkaisee.

Jos nykysysteemilläkin vailla vaatimuksia osa kuitenkin oppii suomea, mitä saavuttaisimmekaan järjestelmällä, joka tukisi kaikkien suomen kielen oppimista ja kannustaisi siihen? Esimerkiksi TAMK alkaa sitoa osan ulkomaalaisille tutkinto-opiskelijoille myönnetyistä stipendeistä kieliopintojen edistymiseen, tarjoten taloudellisen kannustimen oppia suomea. Mielestäni tämä on loistava idea, sillä nykyisellään liian harva ymmärtää kielen oppimisen tärkeyttä ja satsaa siihen siksi aivan liian vähän aikaa. Lopputuloksena liian monella ei ole edes suomen perusteita hallussa tutkintonsa päätteeksi, jolloin työpaikan löytyminen on hankalampaa. Kyselytutkimusten valossa juuri kielitaidon, sekä verkostojen puute ovat suurimpia esteitä työpaikan löytymiselle Suomesta, ja näihin molempiin parempi kielitaito olisi siis lääke. Jos opiskelijat muuttavat tutkintonsa päätteeksi jonnekin muualle, valuvat suomalaisen yhteiskunnan heihin satsaamat resurssit hukkaan.

Ei pitäisi olla yllätys, että suomalainen yhteiskunta pyörii suomeksi, samoin moni työpaikka. Tietenkin monessa paikassa englantikin on työkieli, mutta käytännön kohtaamisissa suomi on ylivoimainen ykkönen, ja monessa työssä ihan oikeasti tarvitsee suomen kielen taitoa. Lisäksi, miten voi tuntea kuuluvansa maahan, jos ei osaa sen kieltä? Palkalla tai ilmastolla emme pysty kilpailemaan, joten tarvitaan jotain muuta pitämään ihmisiä täällä. Kun osaa edes suomen alkeet, aukeaa suomalainen yhteiskunta ja sen erityispiirteet aivan eri tavalla. Samalla edes auttava suomen kielen taito on erinomainen keino rikkoa ennakkoluuloja. Kielitaito on siis ensisijaisen tärkeä työkalu, jonka avulla voi tuntea Suomen kodikseen, jolloin todennäköisemmin haluaa myös jäädä tänne. Englannin kielen vallan lisääminen nykyisestä on pidemmän päälle karhunpalvelus kaikille.

Näistä syistä olen varma, että satsaamalla Suomessa opiskelevien mahdollisuuksiin ja kannustimiin oppia suomea, saamme useamman ulkomaalaisen tutkinto-opiskelijan jäämään tänne töihin ja osallistumaan suomalaisen yhteiskunnan kehittämiseen. Tämä keino ei sulje muita täydentäviä keinoja pois, vaan sanomani on tämä: suomen kieli on olennainen osa ratkaisua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *