Ihmisvihasta ja Koronansyleilijöistä

Belgialaiset filosofit Maarten Boudry ja Johan Braeckman kirjoittivat mainion tekstin koronaviruksesta ja ihmisvihamielisyydestä, jonka käännöksen löydätte alta.

Ihmisvihasta ja Koronansyleilijöistä

“Corona is the cure, humans are the disease”. Näin luki East Midlandsin Extinction Rebellionin tarrassa, jonka kuva levisi heidän Twitter-tilin kauttaan.

Kuvakaappaukset twiitistä olivat nopeasti viraali hitti, minkä johdosta emojärjestö otti nopeasti ja voimakkaasti kantaa kyseistä viestiä vastaan. Tämä liike näytti vakuuttavalta, ja Extinction Rebellionin puheenjohtajan mukaan East Midlandsin twitter-tili on nyt jäädytetty, eikä se ole ryhmittymän virallinen edustaja. Sen takana oli kenties joku yli-innokas fani, joka sooloili eilä välittänyt muiden reaktioista, tai joku jonka tarkoituksena oli vahingoittaa ryhmittymän mainetta.

Ah, loppu hyvin kaikki hyvin! Koska eihän kukaan oikeasti voisi uskoa, että homo sapiens on loinen, ja korona on tervetullut parannuskeino?

Ihmisviha

Mutta juuri tämä ajatus on laajemmin levinnyt kuin voisitte arvatakaan. XREastMidlandin tarra on vain looginen jatkumo eräälle ihmisvihan muodolle, joka on uinunut jo vuosikymmeniä ympäristöjärjestöjen ja muiden ihmisten keskuudessa, jotka eivät arvosta modernia yhteiskuntaaa.

“Maapallolla on syöpä, ja se syöpä on ihminen”, lukee kuuluisan Rooman Klubin toisessa raportissa, joka on modernin ympäristöliikkeen kenties vaikutusvaltaisimpia yhdistyksiä, ja on saarnannut tuhon ilosanomaa maailman ylikansoittumisesta ja raaka-aineiden ehtymisestä jo 70-luvulta asti. Toisaalla brittiläinen NGO Population Matters vertasi ihmiskuntaa raamatulliseen heinäsirkkojen vitsaukseen: ensin syömme kaiken, ja sitten nälkiinnymme kuoliaaksi. Jopa Sir David Attenborough, rakastettu brittiläinen dokumentaristi ja biologi, on nimittänyt ihmiskuntaa maapallon “vitsaukseksi”.

Paras kuvaus tästä ajatuksesta on suosittu nettimeemi, joka kuvastaa keskustelua kahden antropomorfisen planeetan välillä. Maapallo näyttää sairaalta ja pitelee huulissaan kuumemittaria. Saturnus sanoo hänelle huolestuneesti: “I’m afraid you have humans” (“Pelkään pahoin, että sinulla on ihmisiä”).

Harhauskomukset

Uinuva ihmisviha on saanut koronaviruksen saapumisen myötä valtavan nosteen, ja sitä löytää nyt kolmessa eri asteessa. Ensimmäisessä ja lievimmässä asteessa ilmaistaan epämääräinen uskomus, että koronavirus sisältää viestin, että luonto haluaa kertoa meille jotakin. Vaikutusvaltainen ympäristöajattelija George Monbiot kuvaili pandemiaa brittilehti The Guardianissa “luonnon herätyskellona omahyväiselle ihmiskunnalle”. Paavi taas näki pandemian “luonnon vastauksena” ihmisen välinpitämättömyydestä ympäristöongelmia kohtaan.

Seuraavassa asteessa uskotaan, että tämä pandemia on eräänlainen oikeuden muoto, rangaistus synneistämme. Journalisti John Wight havaitsi koronaviruksessa “häivähdyksen runollista oikeutta”. Psykiatri Damiaan Denys kehui koronavirusta “nerokkaaksi”, ja näki pandemian “terveenä korjausliikkeenä suuruudenhullulle elämäntavallemme”. Siksi meidän pitäisi “syleillä virusta ystävänä”, hän väitti.

Vakavimmassa ihmisvihan nämä uskomukset muotoillaan Extinction Rebellionin Midlandsin seuraajan tapaan: ihminen on loinen, ja koronavirus on hoito. Italialainen kirjailija Sandro Veronesi kirjoitti viime viikolla belgialaiseen sanomalehteen “De Standaardiin”: “Maapallon aito virus on ihminen. Se kolonisoi ja tuhoaa maapallon. Vaikuttaa lähestulkoon siltä, että koronavirus on maapallon vasta-aine, joka vapautetaan nyt ihmisten keskuuteen, koska ihminen on hyödytön ja jopa tuhoisa planeetallemme.” Se, että virus osuu eniten vanhoihin miehiin ei sekään ole Veronesin mukaan merkityksetöntä, sillä juuri he ovat “vastuussa planeetan laiminlyömisestä”.

Huonoja Uutisia

Tämä ajatuksenjuoksu on täysin järjetön. Luonto ei halua kertoa meille yhtään mitään koronaviruksella. Viruksia on ollut jo miljardeja vuosia ja ne vaikuttavat lähes jokaiseen eliölajiin maapallolla. Jopa bakteerit, jotka myös aiheuttavat sairauksia, joutuvat tekemisiin niiden kanssa. Virukset eivät varsinaisesti edes “elä” sanan oikeassa merkityksessä, sillä ne voivat levitä vain kaappaamalla elävän solun tuottamaan kopioita itsestään. Virus ei ole mitään muuta kuin “huonoja uutisia proteiineihin käärittynä”, kuten biologi Peter Medawar on todennut, ja näitä uutisia ei ole kukaan tai mikään keksinyt. Biologisessa maailmassa kaikki kehittyy ja mutatoituu tauotta, ja tämä tapahtuu täysin sokeasti ilman suuntaa tai tarkoitusta. Geneettinen lotto arpoo välillä ikäviä lopputuloksia (isännän, ei viruksen kannalta), ja tämä on vain huono tuuria.

Hölynpölyä

Tämä ajatus ei ole vain järjetön, vaan se on myös vihamielistä ja vastenmielistä hölynpölyä. Kymmenettuhannet lääkärit, sairaanhoitajat, lähihoitajat, varastotyöntekijät, myymälätyöntekijät, ja muut tärkeillä aloilla työskentelevät tekevät kaikkensa pitääkseen meidät turvassa tältä sokean ja päämäärättömän RNA-säikeen tuhovoimalta. Pitäisikö heidänkin välillä “syleillä” virusta?

Se “meidän” “suuruudenhulluus” josta psykiatri Denys puhui koskenee myös niitä lääkäreitä ja sairaanhoitajia, jotka sankarillisesti hoitaisivat häntä, mikäli hän joutuisi sairaalaan koronaviruksen vuoksi (toivottavasti ei). Miten idioottimaista olisi kertoa heille, että virus haluaa itse asiassa kertoa heille jotakin, ja että tämä on vain “terve korjausliike” heidän elämäntavoilleen?

Kun yhdysvaltalainen koomikko Bill Hicks 25 vuotta sitten kuvaili ihmisiä sanoin “virus with shoes”, saatoimme vielä nauraa asialle. Jos joku tänä päivänä tulee kertomaan, kuinka ihminen on “virus”, tai kuinka korona on tervetullut hoitokeino, ei hän ole vitsikäs, viisas, tai edes mielenkiintoinen. Hänen tulisi pikaisesti tarkistaa moraalisen kompassinsa asento.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *